Varför jag inte dricker kaffe

Kaffe. En sån älskad dryck! Sverige är, näst efter Finland, det land i världen där folk dricker mest kaffe. Så har även jag gjort. Druckit kopp efter kopp av denna utsökta fika-dryck. 
 
En väldigt stor del av min ungdom, i alla fall sedan jag började högstadiet, har jag varit trött. Jag har varit så trött att jag knappt orkat hålla mig vaken. Det kvittade om jag sov i 8 timmar eller 12 timmar, jag var alltid lika trött! Trött och matt. Ingen energi. Min familj är vegetarianer och jag är uppväxt på vegetarisk kost. Inga mängder av mjölk och ägg, men en "normal" vegetarisk kost. Inte massa godis och skräpmat, utan hemlagad varierad kost lagad från grunden med förhållandevis mycket grönsaker och rotfrukter. Ändå var jag trött.
 
Under åren har jag provat diverse metoder för att hitta energi och bli pigg. Det jag främst fick höra var att jag fick i mig för lite protein, och antagligen hade brist på både den ena och den andra vitaminen och mineralen, eftersom jag inte åt kött. Så jag lyssnade och provade. Jag provade att äta mer mjölkprodukter och ägg - det hjälpte naturligtvis inte. Jag provade äta olika kosttillskott, det hjälpte såklart inte heller. Jag började ta kosttillskott specifikt framtagna för trötthet, vilka kan ha haft en viss placebo-effekt i början, men hjälpte inte i längden. Och för att ens ta mig igenom skoldagen och senare arbetsdagen, drack jag kaffe. I mängder (enligt mig, men jag är säker på att det finns de som dricker betydligt mer kaffe än jag). I gymnasiet drack jag ungefär fyra koppar om dagen. Och då räknar jag inte med en gammaldags minikopp. Nej, en vanlig kopp kaffe helt enkelt. Detta gjorde förståss inte underverk med min energi-nivå, utan snarare tvärt om. Det blev en faslig berg- och dalbana under dagens gång. Jag hade tröttheten som utgångspunkt, för att av kaffet få en energitopp som varade betydligt kortare tid än att det skulle vara värt det, för att sedan bli ännu tröttare än vad jag var från början. Och då var det dags för en ny kopp kaffe.
 
De flesta förstår nog att detta levnadssätt inte är hållbart i längden. Ändå ser mångas liv ut just såhär. 
 
Jag jobbade under ett år i ett kök på en förskola. Ett relativt stressfritt arbete, i förhållande till vad jag hört av folk som jobbar i restaurangkök och liknande. Där jobbade jag halvtid (HALVTID! De flesta jobbar dubbelt så många timmar!) och även under denna period var jag trött, trött, trött. Under arbetspasset som varade mellan 9 och 13 kunde jag dricka 4-6 koppar kaffe, bara för att orka jobba klart för dagen. När jag kom hem var jag såklart helt slut. Ofta orkade jag inte göra några sysslor alls här hemma, utan gick och lade mig på sängen, somnade och vaknade inte förrän min sambo kom hem ett antal timmar senare. 
 
Periodvis slutade jag dricka kaffe, för att jag inte ville ha den falska energin som det innebär. Det var inga problem att sluta och jag kände mig piggare när jag var utan kaffet. Men snabbt föll jag tillbaka igen, eftersom jag aldrig riktigt hittade den äkta, sprudlande energinivån som jag längtade efter. 
 
Ni som inte själva äter vegansk kost kommer kanske bli "besvikna" när ni hör detta, men det var faktiskt inte förrän jag började äta en helt vegansk, mestadels växtbaserad kost som min trötthet försvann. Ja, på några få veckor med denna rena, vitamin- och energirika kost blev jag pigg. ÄNTLIGEN hade jag hittat den sprudlande energin som jag så länge har sökt efter på så många olika håll. Tänk att det var så enkelt!
Många andra problem har också försvunnit. Stelhet, värk i lederna, periodvis snudd på depression. Så mycket har blivit bättre i takt med att jag proppat kroppen full av frukter, grönsaker och rotfrukter. Det är som att hela mitt liv fallit på plats, nu när jag har förmågan att röra mig utan att ha ont, tänka klart och hålla mig pigg och vaken om dagarna. Nu behöver jag inte sova mer än 8 timmar, och jag är nästan lika pigg på morgonen när jag vaknar som på kvällen när jag går och lägger mig.
 
Svaret på varför jag inte dricker kaffe: För att jag inte behöver det. Jag får all energi jag behöver från maten jag stoppar i mig. Precis som det borde vara. Om jag börjar känna mig lite trött under dagen, då blir jag sugen på frukt och grönsaker. Inte kaffe och kakor. Min hjärna är omprogrammerad, eller återställd kanske jag ska säga. Nu kan min kropp fungera precis så som den är gjord för att göra. 
 
(Detta var bara en liten del av alla de fördelar som finns med att vara vegan!) 
 
/Sunniva